Torstai 24. tammikuuta 2019

KD-lehti » Juttuarkisto » KD:n eduskuntaryhmä järjesti seminaarin elämänsuojelukysymyksistä

KD:n eduskuntaryhmä järjesti seminaarin elämänsuojelukysymyksistä

28.06.2012

Andrei Nahkala


Seminaariin osallistuivat Slovakian entinen sisä- ja oikeusministeri Daniel Lipšic, sisäministeri Päivi Räsänen,  kansanedustaja Peter Östman, italialainen parlamentaarikko Luca Volontè, KD:n eduskuntaryhmän pääsihteeri Andrei Nahkala ja ruotsalaisen Ja till Livet-järjestön puheenjohtaja Johan Lundell.


KD eduskuntaryhmä järjesti tapaamisen, jossa keskityttiin pohtimaan strategiaa elämänsuojelukysymysten edistämiseen.

Ryhmän kutsumana tilaisuuden alustajina oli kaksi eurooppalaista poliitikkoa, jotka ovat omalla toiminnallaan edistäneet syntymättömien lasten oikeuksia Euroopan tasolla.  Italialainen parlamentaarikko, EPP:n ryhmäpuheenjohtaja Euroopan neuvostossa Luca Volonte ja slovakilainen kansanedustaja, entinen oikeus- ja sisäministeri Daniel Lipsic. Molemmat ovat tehneet aktiivisesti työtä elämän kunnioittamiseen tähtäävän lainsäädännön puolesta  ja ovat onnistuneet muokkaamaan esimerkiksi Euroopan neuvoston mietintöjä siten, että ne tunnustavat hoitohenkilöstön omantunnonvapauden suhteessa aborttiin. 

KD-ryhmän kansanedustajien lisäksi tapaamiseen osallistuivat elämäsuojelukysymyksiin keskittyneiden järjestöjen edustajia Suomesta ja Ruotsista.

Suomessakin runsaasti epäkohtia

Volonte ja Lipsic toivat tapaamisessa esille, kuinka Suomi ja Ruotsi ovat ainoat EU:n jäsenmaat, joissa lääkäreillä ja hoitohenkilökunnalla ei ole oikeutta kieltäytyä aborttiin liittyvistä toimenpiteistä omaantuntoon vedoten.

Tätä he pitivät merkittävänä epäkohtana ja totesivat, että mikäli joku suomalainen veisi asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, olisi hyvin mahdollista, että tuomioistuin asettuisi kantajan kannalle. Vieraat kannustivat myös edistämään lainsäädäntöä Suomen sisällä syntymättömien lasten oikeuksien turvaamiseksi.

Östman: Onnistunut ja hyödyllinen tapaaminen

KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman piti tapaamista onnistuneena ja sanoi sen antaneen hyödyllistä informaatiota tehokkaista toimintamalleista elämäsuojelukysymysten edistämiseen.
– Saimme hallitusneuvotteluissa kirjautettua hallitusohjelmaan tavoitteen raskaudenkeskeytysten vähentämisestä.

– Samoin ryhmämme vaatimuksesta hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että selvitetään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön oikeus eettisin perustein kieltäytyä jonkin työtehtäviin kuuluvan toimenpiteen suorittamisesta.

– Näitä tavoitteita tulemme pitämään esillä ja viemään konkretian tasolle. Tämä palaveri oli todella hyödyllinen sillä se avasi hyvin eurooppalaista viitekehystä asian tiimoilta. Samoin palaveri oli hyödyllinen myös sitä kautta, että saimme luotua kontkaktit poliitikoihin, jotka ovat onnistuneesti edistäneet elämäsuojelykysymyksiä Euroopan tasolla. Tulemme varmasti hyödyntämään vieraidemme asiantuntemusta omassa työssämme täällä Suomessa, Östman arvioi.